2009-03-31

yummie!!






















Det heter väl glasspinne?!!

Vår i parken

Vi hade en härlig dag i parken igår! Solsken, plusgrader och tyvärr kall blåst, men det var i alla fall härligt. En försmak av våren och jag hoppas verkligen att det är årets sista snö som har smält bort nu!
Elvira frågade när vi satt och åt frukost, om vi kunde bada ute idag. Kanske lite kallt för det, men leka ute gick ju i alla fall hur bra som helst. Att låta Arvid vara med, var som att släppa ut en kalv på grönbete. Han kröp, ålade, rullade, smakade och hade jätteroligt. Resultatet var förstås två lortiga ungar! Men vad gör det när man har tvättmaskin :)

(Elvira är inte så mycket för att posera framför kameran, så det blir mest bilder på Arvid)











2009-03-29

Tempoträning

Äntligen dags för veckans enda träningspass. Kom ut och sprang när solen tittade fram. Riktigt vårigt ute, fick tom dra ner dragkedjan på jackan för jag blev för varm. Det har ju inte hänt på ett tag.

Tempoträning var det i alla fall idag... 13 minuter uppjogg. Nästan hela den biten gick i uppförsbacke, så det var en seg uppjogg. 19 minuter tempo. Återigen tycker jag att det är så svårt att veta om man ligger på tillräckligt eller inte. Jag är ju så gräsligt dålig på att pressa mig själv, så känns det bara lite jobbigt så håller jag mig där. 8 minuters lugn jogg efter det. För första gången på länge kände jag att jag verkligen ville gå istället för att jogga, på nedjoggen. Men jag tog mig hem i alla fall :)

Hoppas på att få till några fler träningspass kommande vecka. Tre står på programmet. Vi får väl se...;)

Tillägg: Kollade just in eniro.se's nya tjänst "mät sträcka". Funkade ju jättebra och eftersom kartorna är mycket mer detaljerade än de på funbeat.se så får man nog ett noggrannare reaultat. Enligt den uppmätta sträckan så höll jag femminuterstempo. Så det får vara ok. Nu är det dags att sova! Äntligen!!

2009-03-28

Är så sugen...

Jag är så grymt sugen på att gå ut och springa. Har ju bara två pass inplanerade den här veckan, men det kommer bara bli ett. Johan var visserligen hemma två timmar igår, men alltså, nån måtta får det vara. Måste ju få min välbehövliga Johantid också ;) Idag ska jag och barnen hitta på nåt kul, så imorgon, då SKA jag springa!!

2009-03-27

Lyssnar just nu på...

http://www.myspace.com/jonasmyrinmusic

:)

VIP-kväll på Cubus

Igår var jag och en hel hög med vänner på Cubus och shoppade loss. Det var VIP-kväll, så mellan 20-22 (!) var vi där och shoppade :)
Jag hittade ett par efterlängtade baggy-jeans! Inte ofta man köper jeans för 299 :) Ser visserligen ut som en hysterisk pajjas på bilden, men jeansen är grymma! ;)

Det gick omkring en trollkarl, eller snarare illusionist, i butiken och gjorde sina trick... grymt imponerande!!

Mer bilder finns på Anibals blogg.

2009-03-25

Jag såg en tjuv idag...

..och jag tyckte så fruktansvärt synd om honom.
Vi gick in på Claes Olsson för att köpa hörselkåpor till Arvid. I ingången mötte jag en man i min egen ålder, kanske något äldre. Lugnt och sakta gick han. När han kommit ut ur affären skyndade en väktare ikapp honom. Han verkade visitera honom lite snabbt och uppenbarligen hittade han nåt, för han tog tag i killen och förde bort honom.
När vi hade hittat det vi skulle och skulle ta hissen till parkeringshuset satt killen inne på väktarnas kontor, bredvid hissarna. En av väktarna stod utanför och pratade i telefon, med polisen verkade det som. De skulle komma. Killen verkade så lugn, gjorde inget motstånd, bara accepterade faktum. Han hade nog varit med om det där förr...
När vi åkte hissen upp, gjorde det ont i hjärtat. Stackarn! Inte för att det var en affär där man stjäl en limpa bröd för sin överlevnad, men vad vet man om människor egentligen? Vad som driver oss till att göra det vi gör.. det syns ju inte utanpå.
Hoppas det gå bra för honom!
Jag är så tacksam att jag kan betala när jag handlar!!

2009-03-24

Äta själv


Arvid har inte visat nåt större intresse för att äta själv. Ibland tar han tag i skeden när man matar, men mycket mer än så är det inte. Härom dagen ställde jag fram hans mat på bordet, medan jag gjorde iordning min egen. Jag hade ställt tallriken aldeles för nära kanten, så när jag kom var han helt kladdig. Lika bra att han får kalasa på helt själv tänkte jag. Han fick en "äta själv sked", men ingen mat kom till munnen. Han satt och kladdade och kladdade och kladdade. Jag matade på samtidigt, så han fick ju i sig maten i alla fall. Man jämför ju sina barn hela tiden, utan att lägga nån värdering i det naturligtvis. Elvira var så mån om att få äta, så hennes mat kom på ett eller annat sätt alltid till munnen. Och även fast man skulle kunna tro att det är Arvid som är glupsk, eftersom han är mycket större än vad hon var, så är det tvärtom. Han tar sig säkert på matfronten snart han också. Just nu har han fått för sig att det bara är burkmat som duger. Jag provar emellanåt att ge honom en sked vanlig mat, men den åker ut med en gång!

2009-03-22

Backträning

[Backträning: Värm upp 10-15 minuter. 6x2min backe. Lugnt och försiktigt nerför. Nedjoggning i minst 10 minuter]

Inte så mycket att säga om det... Sprang i samma backe som förra gången. Klarade alla sex intervaller denna gång med tider som varierade mellan 1:21- 1:28. Det är ju riktigt trögt att springa intervaller själv, man behöver någon som pressar på lite. Är glad att jag klarade av det i alla fall. Om det var mitt favoritspringväder i måndags, så var det avskyspringväder idag. Ymnigt snöfall, av den plaskvåta varianten. Usch och fy! :)
Nästa vecka är det bara två pass inplanerade på träningsprogrammet. Jag hade ändå tänkt springa tre, men ser nu att det passar väldigt bra att springa bara två gånger den här veckan, så få det bli.

Värsta lyxdagen

Igår hade jag en riktig lyxdag. En ensamdag med mycket umgänge :) Jag var ensam, för jag var utan barn och man, men hade jätteroligt, för jag var på min blivande svägerskas möhippa. Bestämde sent omsider att jag skulle åka tåg/buss till Uppsala istället för att sitta och köra hela vägen själv. Det blev tåg på uppvägen och vad kan vara mer avkopplande än att sitta och läsa tidning och äta godis medan tåget tuffar på? Sista biten mellan Stockholm och uppsala blev det helt omöjligt att hålla sig vaken... Möhippan varade sen hela dagen lång med utmaningar på stan, Spa på hotell och sen en riktig "Bridal shower" på kvällen. Jätteroligt! Var tvungen att åka tidigare från festen på kvällen eftersom sista alternativet för hemfärd var Swebus som gick kl 21. Buss är ju mysigare att åka än tåg, så hemfärden blev ännu skönare och ännu mer sömn :) Tyvärr hade några bandytokiga gubbar lyckats komma med bussen, efter bandyfinalen, och pratade liite väl mycket. Hade lite väntetid på centralen som jag fördrev med en varm choklad och Runner's world, innan det gick att slappa vidare igen. Väl hemma igen 01:20 kröp jag ner i sängen och sov gott ända till 8:15. Tack för sovmorgonen älskling!!

2009-03-19

[Lugn jogg 30 min]

Det var länge sen jag var så osugen på att gå ut och springa som idag. Lagom mosig efter badhusbesök och McDonalds... Johan kom hem från Borlänge 21:25, då stod jag redo med löpkläderna på för att ta min runda. Kände naturligtvis inte alls för det, vill ju umgås med honom ju. Men rundan blev av. Den blev faktiskt kanon till och med! Tror jag har hittat rätt tempo för "lugn jogg". Sprang min femkilometersrunda lugnt, fint och skönt. Ingen känning någonstans i kroppen, ingen press, bara avkopplande att få jogga. Rundan tog 30 min 23 sek, så en kilometertid på 6 min och 4 sekunder borde ju vara lämpligt som lugn jogg.
Sen fick Johan umgås med en nöjd och glad fru ;)
Så nu är jag laddad för backen på söndag!

2009-03-17

Världens godaste scones

Här finns receptet på sconesen Annika bjöd på igår. Världens godaste -verkligen!!

Nyfriserade

Idag var det dags att gå till frisören. Elvira skulle toppas och göras fin. Väl där frågade jag frisören vad hon trodde om Arvid och när man kan börja klippa honom. Vill ju att han ska vara fin till bröllopet :) och hans hår är inget jag ger mig på! "Vi provar, så fort Elvira är klar, så får vi se vad han tycker" blev svaret. Och även fast han bara satt stilla i kanske fem minuter, så hann hon klippa honom jättefint. Nu ser han verkligen ut som min stora pojke! Elvira blev förstås också jättefin, och självklart hade hon ett rosa hjärta och en glad gubbe i håret när vi gick därifrån.







[Lätt jogg 30 min]

Igår var det dags att springa igen, men det var också myskväll hos en kompis kl 19...(hon läser en kurs där det ingår att hålla ett litet föredrag och fairtrade, vilket blev väldigt lyckat, typ som ett tupperware-party fast med väldigt viktigt budskap och inget att köpa :)) men varför ska man välja? Johan var upptagen efter jobbet mellan 17-19, så det gick inte springa innan och nu har han åkt iväg på jobb i tre dagar så det blir inget sprunget de närmsta dagarna heller. Jag gjorde helt enkelt det enda rätta ;) Åkte till Annika i löparskor, utan jacka och med träningsoverallen i en kasse. Kassen slängde jag på plats och tunikan, som var det jag hade på mig förotom underställ sprang jag med i handen. Så sprang jag hem därifrån. Hon bor på andra sidan stan så det blev en ganska lagom tur på 6 km. Dessutom så var det mitt "favoritspringväder", plusgrader och duggregn. Annika bjöd på scones med blåbär, hallon och choklad i. På dom hade vi philadelphiaost och så te till. Alltså det var det godanste jag ätit på riktigt länge! Ska få receptet nästa gång vi ses, så kan jag lägga ut det här på bloggen också. Joggingturen tog 34 minuter och eftersom jag inte har nån aning om hur snabbt jag ska springa för att det ska räknas som "lätt jogg", så antar jag bara att det var ok. Definitionen från marathon.se är: Det här passet är till för att få igång kroppen, öka blodcirkulationen m.m. Meningen är att man joggar lugnt så att man blir lite svettig och får upp pulsen en aning. Det ska dock kännas skönt och inte särskilt ansträngande. Glöm inte att stretcha efter rundan!
Det kändes ansträngande och jag sprang på lite i alla fall (inte att jämföra när jag har Johan somdriver på dock...) och genomsvett blev jag som vanligt, så det kanske var lite mer än "lätt".
Otroligt roligt i alla fall att jag faktiskt har bestämt mig för att jag SKA springa, det går ju faktiskt att få till träningstider även fast men inte tror det...och det går verkligen att komma ut även fast man inte känner för det.

2009-03-15

Vilovecka med bra avslut

Den här veckan har varit lite av en vilovecka, ganska skönt men också lite frustrerande. Det började i söndags med att jag hade ont i helsen. Eftersom barnen varit genomförkylda och febriga, förväntade jag mig nästan att nu var det min tur. Men övriga symtom uteblev helt. Tyckte att ont i halsen blev värre tisdag-onsdag, men sen blev det bättre igen, så igår när jag inte kände någonting tyckte jag att det var dags för en liten tur. Eftersom Elviras faster Anna och "hennes vän" som Elvira säger, är här i helgen, så tog vi en runda tillsammans , jag och Johan. Johan tog mig med på sin åttakilometersrunda och eftersom det stod fartlek på schemat så kämpade jag och lyckades övertala Johan till detta. (Han gillar INTE fartlek, intervaller och backträning...) Vi joggade upp i 15 minuter, fartlek i drygt 15 minuter, sen istället för nedjogg, så ökade vi(för så brukar Joghan göra) Pust!! Johan körde med mig och när jag ville ge upp och lunka, så sa han bara "kom igen", och det gav mer energi. Hemma igen efter 8 km på 41 minuter. Det låter ju nästan för bra för att vara sant, för att vara jag, men hoppas det stämmer :) Vilken skillnad det är att ha en träningskamrat mot stt apringa själv, särskilt när kamraten är mycket bättre också. Det måste bli fler gånger!

2009-03-14

Det går framåt!

Om än lite vingligt....




(ursäkta filmningen ;))

2009-03-11

Ketchupfisk

got som nästan är komiskt är middagen vi lagade idag. Ketchupfisk. Hur gott låter det? Vilken kombination! ;) Hade ett fiskblock i frysen och tänkte att vi skulle göra något enkelt med det till middag. Kom och tänka på en rätt som vi lagade en gång på lekis (och säkert många gånger hemma efter det), med fisk, ketchup och ärtor. Kom inte riktigt ihåg hur man gjorde så jag googlade lite och hittade andra bloggentusiaster med liknande fiskupplevelser. Det kanske är en rätt man lagar när man är barn, eller i alla fall barn av 70- eller tidigt 80-tal. Hittade också recept på denna gourmetmiddag, så visst blev det ketchupfisk till middag idag. Receptet var inte exakt som jag minns det, var det verkligen grädde i? Inget jag minns i alla fall.

Här är i alla fall receptet :)

1 fiskblock
2 dl grädde

1 dl mjölk
4 msk ketchup
dill, salt och peppar

Gör så här
  1. Blanda mjölk, grädde, ketchup och klipp i dillen. Salta och peppra.
  2. Lägg torskblocket i en smord ugnsfast form. Häll över såsen.
  3. Tillaga fisken i 30-40 minuter i mitten av ugnen i 200-225 grader.
Serveras med kokt potatis och ärtor.

Mmmm...nu luktar det nostalgi från ugnen!


2009-03-10

Sjukstuga

Senaste veckan har vi haft sjukstuga här. Både Elvira och Arvid har varit genomförkylda och febriga, och Elvira har haft ont i öronen. I söndags friskförklarade vi Elvira, men sen på natten hade hon så fruktansvärt ont i öronen. Jag och hon sov i dubbelsängen och det var inte mycket sova om man säger så. Vid halvtre tänkte jag att vi måste göra nåt radikalt, när ingen medicin hjälpte. Så vi tog in laptopen och tittade på melodifestivalen och slappade. Det fick henne att slappna av och vid fyra somnade vi utmattade :) Igår var öronvärken som bortblåst och hon var precis som vanligt. Idag fick hon gå till dagis, medan Arvid fortfarande drar på sin envisa förkylning. Han har så gulligt hes röst, men jag hoppas förstås ändå att den snart försvinner :)

Nu känner jag själv att halsen är svullen och ond. Hoppas verkligen att det går snabbt över!
Har ju hållt igång och sprungit tre gånger/vecka i två veckor nu. Men den här veckan får jag ju acceptera att det inte kommer bli tre pass. Kanske ett i helgen om halsen och eländet blir bra snabbt! *hoppas*

Har nog slutgiltigt gjort sönder vår kamera, så det blir bara gamla kort i bloggen ett tag nu. Kameran ramlade i golvet på Joel och Ciccis bröllp för ett och ett halvt år sen och då gick autofukusfunktionen sönder, i somras fick vi sand i den när vi var på västkusten och den ville inte starta på ett tag. Nu ramlade den i golvet och har fastnat i nåt mellanläge och går absolut inte att fota med. Det kanske är dags att köpa en ny...

Den går varken in eller ut - död!














Men nu när jag testade så funkade det att lägga upp bilder från min mobilkamera, har inte funkat på typ 100 år!! Så bra! Då kanske det kan bli lite halvdåliga mobilbilder i alla fall :)

2009-03-08

Kära dagbok

För tretton år sen var jag en flitig dagboksskrivare. Jag skrev mer eller mindre varje dag. Det är otroligt kul nu så här i efterhand att ha dokumenterat. Just för tretton år sen, på våren höll jag och Johan på att lära känna varandra. Vi träffades första gången den 4 februari på min systers 18-årsfest, och där sa det klick! Från min sida vill säga. I min dagbok står det "Johan Jo var något speciellt!" Det var han, och förblev han. Hela den våren spelade vi innebandy tillsammans... Tre kyrkor i stan hade inebandytid varsin gång/vecka. Vi var för det mesta med på alla tre. Kanske ett knäppt sätt att "data" på, men perfekt då. Och vi blev jättebra kompisar. Den här tiden på året är alltid speciell. Lite varmare ute, grus på cykelvägar, känslan i luften...jag blir så nostalgisk och kär! :) Hittade det här klippet på youtube. Lyssnade massor på den låten just då. Var extremt smörig i min musiksmak :)
Anything med 3T

Hehe...vad ska man säga?! Tonårskärlek, finns det nåt som går upp emot det? Det finns det nog. Gammelkärlek 13 år senare :D
Igår tog han mig på en riktig date :) Melodifestivalens genrep överaskade han med. Så skönt att vara bara vi. Och riktigt kul att se det live! Vilken tillställning. Otroligt att allt klaffar och funkar! Låtarna blev mycket bättre också, tom Scotts var bra där. Tycker deras låt är gräsligt tjatig annars.
Bänkade oss såklart också framför TV:n på kvällen. Elvira gillar verkligen "festivalen". Vi har förstås lite sorg här i familjen över att Amy Diamond inte kom vidare. Hon är ju egentligen bäst ;)

2009-03-07

Backar

[Backträning: Värm upp 10-15 minuter. 6x2min backe. Lugnt och försiktigt nerför. Nedjoggning i minst 10 minuter.]
Så var det dags för de eländiga backarna idag. Har försökt tänka ut var det kan finnas en lämplig backe, men inte kommit på nåt riktigt bra. Jag började i alla fall med uppvärmning och joggade i drygt tio minuter, fram till den bästa backen jag kunde komma på. Den tog ca 1,5 minuter att springa uppför. Då tog jag det ganska lugnt, men det kan man ju få göra när det är backträningsdebut. Höll ut i fyra intervaller där, sprang sedan därifrån för jag ville hem till melodifestivalen som redan hade börjat. Men när jag insåg att klockan bara stod på 23 minuter tog jag mitt förnuft till fånga och joggade förbi pulkabacken på vägen hem. Där sprang jag korta backintervaller, 5 x 15 sek. Joggade ner och landade hemma efter totalt 33 minuter, kanske lite för kort pass, men så är det ju melodifestivalkväll också.
Nu väntar sängen!!

2009-03-05

Kvällsjogg

[Lätt jogg 35 minuter - lite högre tempo än vid jogg]

Den här bloggen börjar mer likna en träningsdagbok, än en vardagsblogg :) Men det är så livet är just nu och det är en mycket bra morot att veta, att när jag kommer hem kan jag blogga om min träningsbedrift! Det blev en kvällsjogg idag med. 35 minuter stod det visst, men jag fick för mig att det stod 40, så jag var ute i 42 min. Jag sprang gate upp å gate ner i området här. Så skönt att inte bestämma på förhand vart man ska springa, utan bara svänga åt det håll man tycker blir bra just då. Kom hem glad och positiv, det kändes som att jag kan springa mycket längre än jag gör. Sa till Johan att det nog måste bli en halvmara så småningom och att jag nog borde klara det på två timmar. Han tog varsamt ner mig på jorden igen.

Annars har vi det ganska lugnt här hemma. Både Elvira och Arvid är sjuka. Hostar som, jag vet inte vad. Elvira har feber, men inte Arvid. Ikväll efter kvällsmaten hostade Elvira tills hon spydde, helt obekymrad och nästan road utbrast hon:
"Oj! Vilken jaaap!"
Jag och Johan höll på att gå åt av skratt, Elvira hängde på, tills hon spydde igen (av hostan alltså).
"Dumma, dumma hosta. Så dum, ända till himlen!"
Hoppas på en lugn feber- och hostfri natt nu! Sov gott!

Titt-ut!

Arvid leker "titt-ut" vid frukostbordet. Ser ni inte? Han är VERKLIGEN borta :)





2009-03-03

Kvällens träning

[Lätt jogg 30 minuter]

Johan kom hem sent idag, och eftersom valet stod mellan att inte springa alls (tidigast torsdag och då skulle det inte gå att få in tre pass den här veckan), eller springa tjugo över nio, så föll valet på det senare. Grymt skönt att det är lite varmare ute, 3 plusgrader bjöds det på. Kunde inte sluta springa efter de angivna 30 minutrarna, utan jag gjorde en extra runda på slutet och kom hem klockan tio. Nice!

Pappas flicka

Om Arvid älskar att bada, så älskar Elvira att vara med sin pappa! Länge, länge var hon extremt mammig, men i julas vände det. När han är hemma finns ingen som går upp emot honom och mamma har halkat ner ett steg på stegen. Men det är ju underbart att hon älskar sin pappa och att hon har en så underbar pappa! Ingen kommer njuta som hon, när pappa är hemma i sommar :)




Favoritoutfitten, precis som pappa!

Klädsim

Hörde Elvira ropa glatt från badrummet. "Mamma, Arvid vill bada!"
Han hade precis badat och det var Elviras tur nu, men det gick inte han med på. Och eftersom jag glömt stänga både duschväggar och toadörr och jag inte märkte att han smet iväg från mig, så var det ju bara att hoppa i :) Hehe, han älskar verkligen att bada!






2009-03-02

Första steget!

Arvid har tagit sitt första steg :)
Han stod på hallgolvet och jag tänkte ta kort på honom. När jag satte mig ner på huk framför honom och fotade då tog han ett steg, vinglade till, tog ett till steg och ramlade. Det är väl en bra början??!! Min stora kille!

Märk väl killens snygga tänder också! Nu har han fått några fler i överkäken men tanden på hans vänstra sida är fortfarande längst hehe! Han ser för rolig ut och söt ;)
Nu ska vi öva på att gå mer :D





2009-03-01

Tempoträning

[Tempoträning: Börja med att värma upp i 10-15 minuter (lugn skön jogg). Öka sedan succesivt tempot tills du håller ett tempo där du inte längre orkar prata med en eventuell följeslagare. Håll detta tempo i ca 15 minuter. Avsluta passet med en 10-15 minuter lugn jogg för att skölja ur eventuella slaggprodukter ur kroppen. Glöm inte att stretcha efter rundan!]

Hurra, hurra, hurra!! Har just kommit in efter söndagens pass. Bästa passet på vääldigt länge. Var ute i 41 minuter och hade gärna sprungit mer. De flesta pass kan ju faktiskt kännas riktigt sköna efteråt och man kan lätt romantisera träningen i efterhand. Men idag kändes det verkligen skönt under pågånde träning oxå! Värmde upp med 14 minuter lugn jogg. Lyckades hålla ett långsamt och skönt tempo. Ökade på ganska bra, missade att det skulle vara en succesiv ökning så det blev ganska pang rätt på, men lika bra det ;) Hade planerat att hålla tempot i 10 minuter för det kändes i förväg övermäktigt att stå på i 15, men till slut landade jag på 13 minuter. Helt godkänt! Benen kändes bra och jag hade gott med driv i steget. Det som hindrade var suget i magen, eller värk, eller vad säger man(?) Enligt funbeat.se höll jag en kilometerhastighet på 4 min 48 sek. Varvade ner och joggade runt i ytterligare 14 minuter. Sprang min femkilometersrunda baklänges, eller vad säger man, åt "fel" håll. Det kändes psykologiskt mycket lättare eftersom det har känts så trögt på sistone. Nästa gång jag ska ut ska jag springa nån helt annan stans...Ser fram emot det!