2011-05-28

Ett nytt projekt

Med inspiration från denna bild håller vi (Johan) på att bygga en ny sandlåda i trädgården. Vi får se hur det blir...

Trädgårdslandet

Äntligen är trädgårdslandet färdigrensat! Vi har sått morötter, rädisor, dill, persilja och basilika. I landet fanns sen tidigare björnbär, hallon, vinbär, gräslök, rabarber och något odefinierat, i mitten. Det luktar lite som ruccola, men smakar mycket starkare. Vi får väl se om vi kan komma på vad det är när det växer till sig lite. Mellan det odefinierade och hallonbuskarna, skulle jag vilja sätta en rad med potatis, men var köper man sättpotatis egentligen? Och kan man sätta potatis så sent i maj? Ja, ja, jag lär mig nog tids nog hur man tar hand om en trädgård...

Kyckling med potatis och koriander

I torsdags gjorde jag en riktigt god rätt, om man gillar kokosmjölk förstås. Från ICAs billiga veckan kommer även denna rätt.
  • 600 g kycklingfilé
  • 4 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • 800 g potatis
  • 1 lök
  • 2 röda paprikor
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 kruka koriander
  • 1 msk råsocker
  • 2 msk limesaft
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Bryn kycklingfiléerna i 2 msk av rapsoljan, krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter eller till innertemperaturen är 72°C.
3. Skala potatis och lök, dela och kärna ur paprikorna. Skär potatis, paprika och lök i 2 cm tärningar, finhacka vitlöken. Dela, kärna ur chilin och strimla chilin.
4. Fräs grönsakerna i resterande rapsolja, häll på kokosmjölk och låt det koka sakta ca 20 minuter. Hacka koriandern och tillsätt den tillsammans med råsocker och limesaft.
5. Servera kycklingen med potatis och paprikagrytan.

Jag bytte ut vitlök och chilifrukt mot lite Sweet chili-sås och paprikorna strödde vi på efteråt istället för att lägga i och koka, mest för barnvänlighetens skull :)











Idag blev det Kinesisk köttfärsröra i pitabröd. Det var nog veckans godaste!

2011-05-23

Billiga veckan

Matplanering är förskräckligt tråkigt, om du frågar mig. När allt sedan är planerat och inköpen är gjorda, så tycker jag själva matlagandet är ganska mysigt. Igår när det var dags att åka iväg och handla inför veckan behövde jag snabb inspiration för att planera maten. Billiga veckan på ica.se fick det bli:
Pasta med bacon och tomatsås
Kinesisk köttfärsröra i pitabröd
Apelsin- och spenatfisk
Minestronesoppa
Kyckling med potatis och koriander

Idag åt vi Pasta med bacon och tomatsås. Det blev riktigt gott!

  • 4 portioner spagetti
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • salt och peppar
  • 1 kruka oregano
  • 140 g bacon
1. Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
2. Skala och lök och vitlök, fräs den i oljan tills den mjuknat.
3. Tillsätt tomater, tomatpuré, socker, kryddor och hackad oregano. Koka på svag värme utan lock 5-10 minuter.
4. Skär baconet i bitar och stek det. Låt fettet rinna av.
5. Servera spagettin med tomatsås, toppad med bacon och bröd.


En underbar helg

Helgen som gick har varit alldeles, alldeles underbar.

I fredags var jag och barnen i badhuset, som start på fredagsmyset. Det är så kul nuförtiden, när de är lite större. De rör sig fritt i bassängen, t.o.m. stora. Hoppar från ettan och simmar omkring. Med armpuffar förstås, men ändå. Det är så kul att se dom ha så roligt med varandra. På natten kom Johan hem från Bryssel. Härligt det med!

I lördagsförmiddags skjutsade vi ut barnen till farmor och farfar, för att i lugn och ro kunna måla fönstren här hemma. Gamla ägaren hade bara hunnit grundmåla innan vintern kom, så de har sett ganska risiga ut. Pappa kom hit och hjälpte oss, så på 4-5 timmar var alla gjorda. Det känns så skönt! På lördagkvällen gick jag och Johan ut och åt och hade en kväll för bara oss. Vilken lyx!

På söndagen var det förstås kyrka och sen åkte vi till farmor och farfar och åt lunch och plockade med oss barnen hem. Väl hemma satte vi ihop gungställningen, och vår trädgård håller nu på att bli ännu mer barnvänlig. En större sandlåda står på tur.

2011-05-18

Rosa cykel!

Arvid lärde sig ju cykla utan stödhjul i höstas, knappt 2,5 år gammal. Kolla här om ni inte minns :) I vår har det dock gått lite knaggligt. Johan tog ut den "Rosa cykeln" när vi precis hade flyttat hit och det fortfarande låg snö och is på gatan. Arvid halkade omkring och har sedan dess vägrat att cykla på cykel utan stödhjul. Men så igår tog han själv fram den, och sedan dess har han cyklat och cyklat och cyklat :D


Joggingtur vid lugna vatten

Igår kom jag äntligen iväg på en efterlängtad joggingtur. Ner till vattnet (350m) hade jag bestämt sedan innan, men sen sprang jag lite på inspiration. Jag hittade en alldeles fantastisk väg att springa på och njuta av, nyanlagda strandpromenaden. När jag hade vänt och skulle springa hemåt, valde jag cykelvägen genom skogen istället. Kontraster - underbart!









Jag måste bara...

Det är så hysteriskt roligt!!

2011-05-11

Mer bilder









Nellie & Malla
















Har varit och hälsat på våra gosiga små katter idag. Det var första gången för Arvid och han var stormförtjust: "MIN katt!" var han väldigt noga med att poängtera. För övrigt har han bestämt att hans katt ska heta Malla. Och så ska båda katterna heta Busis i efternamn :)

2011-05-08

En produktiv dag

Leveransen från Stoff & Stil kom för ett par dagar sen, så lördagen var inbokad för sömnad. Så i morse tog Johan barnen och åkte ut till ön och kollade när farfar sjösatte båten. Jag fick några ensamma timmar tillsammans med min symaskin. Och oj, så produktiv jag kunde vara. Jag blev förvånatter själv! ;)
Tre nysydda gardiner, och sex omklädda stolar senare sitter jag nu i ett riktigt ombonat hem och njuter. Jag hann till och med med en fika på stan med kära mor mitt i alltihop. (Det är sååå mysigt att bo här!) Stolarna köpte jag på loppis för en dryg månad sen och nu äntligen är de omklädda. Hade en tanke på att måla dom vita också, men det får vänta i så fall. Blev riktigt snyggt med det svart/vit-randiga!
Eftersom vi inte har ordentligt med lampor än och min mobilkamera saknar blixt har jag inte gardinerna från vardagsrummet på bild än, men det kommer. Man kan sammanfatta dagens gardiner med två ord: raksöm och rulle. Kanske lite tråkigt med liknande gardinmodeller överallt, men jag är inget sygeni utan är glad att jag fått till det över huvud taget :D

2011-05-04

Ostprovning

Har varit med jobbet på ostprovning på Sivans ost i kväll. Ett ställe med historia, väl värt ett besök. Sivan - en härlig kvinna med genuin passion för ost. Passionerade människor imponerar :)

Sen är ju egentligen inte ost min grej. Men det här var så mysigt och osten (de flesta sorter) var faktiskt god. Nu ska jag gå och sova och hoppas på att ostklumpen i magen ska vara bort till imorgon ;)

2011-05-03

Utedass

Vi var på femtioårsfest i Norrköping helgen som gick. Festen hölls på en herrgård några mil utanför stan. En underbar herrgård. Så snyggt inredd. En detalj jag fastnade extra mycket för, var på en av toaletterna. En fönsterlöst toalett som egentligen skulle kunna vara hur tråkig som helst. Men den var så inbjudande. Dels var den tapetserad i en romantisk blommig tapet och sen... ovanför dörren satt ett fönster, som på ett gammalt hederligt utedass. Ljusinsläpp och smycke i ett!

Toalett/badrum är det jag tycket sämst om i vårt nya hus. Varken gäst-WC eller badrummet är särskilt inbjudande. De är båda nygjorda och fräscha, men så omysiga. Det skulle helt klart behövas lite tapet och ett utedassfönster här med. Och se vad jag hittade: Ett utedassfönster på vårt uthus. Det kanske är att förstöra charmen på uthuset att ta bort det, men jag behöver det ju i mitt hus!


2011-05-02

En dag på landet

Jag tycker verkligen om vår nya trädgård och det finns en plats där som jag tycker lite extra mycket om. Går man bakom uthuset kommer man ut på landet, så känns det i alla fall. Där trivs jag! På landet, mitt i sta'n.

Idag har vi försökt få lite ordning i trädgårdslandet. Flera timmar har vi legat där och grävt och rensat. Vi har kommit en bit på väg, men det är nog flera timmar kvar av jobb innan man kan så eller plantera något där. Men eftersom vi trivs så bra där, så är det väl bara att fortsätta :)

Hjälpen man får av barnen är det ju i och för sig lite si och så med. Elvira samlade maskar och gjorde ett maskbo i landet. Hon sprang iväg och var borta en lång stund, innan hon kom tillbaka med en skylt; "INTE TRAMPA HÄR". Arvid hittade skidor i förrådet och tog sig en liten tur.

En härlig dag på landet helt enkelt.




Magnolia

Tror vi har Lidköpings vackraste magnolia på vår tomt :)